Dawid Łagowski

Prowadzący Dawid Łagowski  TOP CHEF

Gdyby powiedzieć o nim tylko jedno zdanie to byłoby to: Dawid Łagowski – stuprocentowy szef kuchni. Poukładany, odpowiedzialny, kochający to, co robi i wiedzący z życiu czego tak naprawdę pragnie. Począwszy od rodziny poprzez pracę do sportu. Pasjonat. Szczególnie panie nie mogły od niego oderwać oczu, kiedy stawał w szranki Top Chefa.

Dawid Łagowski jest półfinalistą 6 edycji TOP CHEF, popularyzuje kuchnię Wellness i Slow Food podczas autorskich pokazów, szkoleń i warsztatów kulinarnych w całej Polsce.

Po ukończeniu szkoły gastronomicznej swoje pierwsze kroki stawiał w restauracjach na Starym Mieście w rodzinnym Poznaniu, a niedługo później znalazł się w kuchni poznańskiego Sheratona. Przez 12 lat przewodził restauracji Destylarnia w Pałacu Mierzęcin, która pod jego sterami zdobyła wiele nagród i wyróżnień. W 2013 roku Dawid otrzymał statuetkę Hermes dla Najlepszej Restauracji w Regionie. Od roku 2014 przez trzy kolejne lata zdobywał najwyższe wyróżnienie Grand Award – „Trzy widelce” w ogólnopolskim plebiscycie „Poland 100 Best Restaurants” oraz tytuł Szefa Kuchni Roku 2016 regionu północno-zachodniego. Zdobywca rekomendacji Slow Food Polska.

Od 2015 roku 2 czapki w prestiżowym żółtym przewodniku Gault&Millau. W latach 2016 i ponownie w 2017 nagroda za zwycięstwo w konkursie Food Business Awards w kategorii „Restauracja Hotelowa”. Organizator i juror licznych konkursów kulinarnych. Autor kolacji Kina Kulinarnego festiwalu filmowego Transatlantyk.

Dawid chętnie włącza się także w akcje charytatywne lokalnych społeczności. Jest współtwórcą inicjatywy „Poznańscy Kucharze Razem” tworząc nietuzinkowe wydarzenia w postaci kolacji degustacyjnych w różnych miejscach Poznania i Wielkopolski. W 2017 roku powstała manufaktura sygnowana jego nazwiskiem, założeniu której przyświecała chęć podzielenia się autorskimi i naturalnymi produktami z szerszym gronem odbiorców.